Paraflaş Kullanımıyla İlgili Önemli Bilgiler
Paraflaş Kullanımıyla İlgili Genel & Önemli Bilgiler
- Yüksek güçlü paraflaş sistemleri, kapalı ve havalandırması yetersiz ortamlarda, ozon seviyesinin kabul edilebilir düzeyin üzerine çıkmasına sebep olabilirler. Sağlığınız açısından, bu tür ortamlarda, yeterli hava sirkülasyonu olmasına dikkat ediniz.
- Paraflaş ışığı, 5 metreden kısa mesafelerde, doğrudan göze gelecek şekilde olmamalıdır. Uygun konumlandırma ve aksesuarlar ile çalışmanız; hem sağlık, hem de ışık verimliliği açısından önemlidir.
- Paraflaşınızın hiçbir sebeple içini açmayınız, yetkili olmayan kişilerce kurcalanmasına izin vermeyiniz. Cihazınız kapalı ve fişten çekik olsa bile, kondansatörleri enerjiyi birkaç güne kadar depolayabilir. Bu yüksek voltaj, hayati tehlike arz etmektedir.
- Çekim sırasında kırılan bir flaş tüpüne(patlayan lamba), çıplak elle dokunmayınız. Bacaklarında yüksek voltaj bulunmaktadır. Kullanım kılavuzundaki talimatları takip ediniz.
- Flaş tüpü ve pilot lamba içerisindeki gazlar yüksek basınçlıdır. Olası bir patlama durumunda, önündeki kişinin zarar görmemesi açısından,her zaman cam kavanoz(fanus) içerisinde bulunmalıdırlar.
- Flaş tüpünün kullanıcı tarafından değiştirilebildiği modellerde, çıplak elle dokunmadan, bir bez veya eldiven kullanarak flaş tüpünü yerine takınız. Elden bulaşan yağ, yüksek ısı sebebiyle lamba üzerinde kalıcı kararmalara sebep olmakta, bu da ışık kalitesinin bozulmasına yol açmaktadır.
- Paraflaşlarınızı, kullanım kılavuzunda aksi belirtilmedikçe, benzinli veya dizel jeneratörler ile kullanmayınız. Jeneratörler, tam sinüs dalgası veremediklerinden, paraflaşlarda arızalara sebep olabilmektedirler.
- Paraflaşlarınızda, kullanım kılavuzunda belirtilen değerlerin üzerinde pilot lamba ve sigorta kullanmanız, cihazlarınızın ömrünü azaltacaktır.
- Akülü paraflaşlarınızı, kullanmıyor dahi olsanız, en azından üç ayda bir şarj ediniz. Böylece akülerinin kurumasını engellemiş olursunuz.
- Uzun süre kullanılmayan paraflaşlarda, kondansatörler de aküler gibi kurur ve ilk çalıştırmada fazla ısınıp bozulabilirler. Bunun önüne geçmek için, çekim öncesinde paraflaşlarınızı yarım saat kadar hiç patlatmadan çalıştırınız.
Dış çekimlerde kullanacağınız voltajın 220V olduğundan emin olunuz. 380V sanayi voltajı veya otel banyolarındaki gibi düşük voltajlar, paraflaşlarınıza ciddi hasar verebilirler.
- Özellikle saç ışığı gibi, yukarıdan aşağıya bakan paraflaşlar daha çok ısınırlar. Bu da hem flaş tüpünün hem de paraflaşın ömrünü kısaltır. Bu tür yüksekte ve eğimli duran paralaşlarda pilot lamba mümkün olduğunca az kullanılmalıdır.
- Paraflaşlar, topraklama yapılmış hatlarda kullanılmalıdır.
- Hasarlı prizler ve uzatma kabloları, her elektronik cihaz için olduğu gibi paraflaş sistemleri için de yangın riski teşkil ederler.
Paraflaş Kullanımında Karşılaşılan Sorunlar
Flaş Tüpü ve Pilot Lamba Değişimi
- Bu tür malzemeler değiştirilirken el ile dokunmayıp bir peçete veya temiz bir bez ile tutulmalıdır, aksi takdirde elden lambaya bulaşan yağ, lamba patlamasından kaynaklanan ısı ile kararmalara yol açacaktır.
- Pilot lambalar için cihaz üzerinde belirtilen güç ( Watt ) değeri aşılıp daha yüksek güçlü lamba takılmamalıdır.
- Flaş tüpü değişiminde de aynı kural geçerlidir. Yüksek güçlü flaş tüpü, örneğin 1000W, düşük güçlü
flaşta kullanılabilir; ancak tersi mümkün değildir. Düşük güçlü bir tüp, yüksek güçlü bir paraflaşta kullanıldığında tuzla buz olup, şarapnel etkisiyle önündeki insana ciddi zararlar verebilir.Bu yüzden model/manken çekimleri sırasında, fanus ( koruyucu kavanoz ) mutlaka kullanılmalıdır.
Işık Hassasiyeti
- Paraflaşlar bulunulan ortam şartlarına bağlı olarak birbirlerini göremeyebilirler. Düşük ışık güçleri,
aydınlık ortam, hangar gibi yüksek ve büyük alanlarda patlayan flaşın ışığının yansıması diğer ışıklara
ulaşamayabilir.
- Aydınlık ortamlarda, paraflaşların kendiliğinden patlaması gibi bir sorun yaşandığında, bir bant yardımıyla fotosel üzerine düşen ışığı azaltmak işe
yarayabilmektedir.
- Bu problemin kesin çözümü ise, fotoğraf makinesi üzerine takılan bir verici, ve her bir paraflaşa ayrı ayrı takılan alıcılardır.
Paraflaşın Kendi Kendine Patlaması
- Cihaz yeni çalışmaya başladığında yani soğukken yapıyorsa, ortamda bulunan bir ışık kaynağı (floresan
lamba, güneş ışığı, bir başka flaşın pilot ışığı…) veya şebeke üzerinden yakındaki bir kaynaktan gelen
parazitler(asansör motoru, fabrikalardaki yüksek akım çeken cihazlar, başka bir marka paraflaş…)
tarafından tetiklenmektedir. Duruma uygun olarak ışık kaynağını engelleme , bir başka prizden
besleme çözüm olabilir.
- Cihaz bir müddet çalışıp, ısındıktan sonra kendi kendine patlıyorsa, en yakında zamanda ziyaretimize gelmelidir.
Hensel Kullanıcıları İçin
Hensel Hata Kodları
Hensel paraflaş göstergeleriE1 den E7 ye kadar hata kodu ile cihazda bir sorun olduğunu
gösterir. Bu cihazlar yazılım içerdiğinden bazen yanlışlıkla hata kodu verdiği olmaktadır. Bu durumda
cihaz kapatılıp, 5-10sn beklenip, tekrar açıldığında aynı hatayı veriyorsa ziyaretimize gelmesi gerekmektedir.
Bu durumun istisnası, yoğun kullanıma bağlı ısınma hatasıdır. Isınma hatası veren paraflaşlar, dinlenip soğuduğunda normal çalışmasına devam edebilmektedir. Aşağıda Hensel ısınma hatası kodları ve ilgili modeller listelenmiştir:
E1-Expert pro, Integra pro, Tria24S
E5-Integra Mini, Himax, Expert D, Porty Li, Nova D
Hensel Himax lerde Flaş Kontrol Özelliği
Hensel Himax paraflaş serilerinde sesli hazır uyarısı yoktur. Görsel olarak flaşın hazır olduğunu
bildiren flaş kontrol (flaş patladığında pilot söner ve hazır olduğunda tekrar yanar) özelliğini devreye
sokmak için;
1-“LAMP” ve “SLAVE” tuşlarına aynı anda basın.
2-Yukarı tuşuna basarak göstergede “ON” yazısını gördüğünüzde cihaz 5sn sonra normal çalışma
konumuna dönecektir. Bu özelliği kapatmak için ise aşağı tuşuna basarak göstergede “OFF” yazısını
gördüğünüzde cihaz 5sn sonra normal çalışma konumuna dönecektir.
Elinchrom Kullanıcıları İçin
Elinchrom tetikleyici (EL-Skyport)
Elinchrom BRX, BX ri, D LİTE, DRX flaşları ile EL-Skyport speed tetikleyici kullanan müşterilerimizden gelen "tetikleyicim flaşı patlatmıyor" şikayetinin sebebi, %99 mod değişikliği olup, çözümü aşağıdaki şekildedir. Cihaz “GRP” ya da “ALL” konumunda açılıp 5 sn kadar test butonu basılı tutulur, test ışığı yanıp söndükten sonra mod değişikliği yapılmış olur. Test ışığı standart modda test tuşuna basıldığında 1 kere, speed modda ise iki kere yanıp söner.
Yasal Uyarı
** Bu internet sitesindeki bilgiler, servisimiz personelince, yol gösterici nitelikte genel bilgi vermek amacıyla hazırlanmıştır. Elit Paraflaş Teknik Servisi bu bilgilerin doğruluğuna ve/ya noksansızlığına dair herhangi bir garanti vermez ve sorumluluk kabul etmez. Sağlığınız ve çalışmalarınız verimliliği için, her zaman paraflaşınızın kullanım kılavuzundaki talimatlara uyunuz.